Mr ?



Det är bara jag som är konstig men jag tycker den här bilden är rätt rolig faktiskt. Det där ska alltså föreställa alla människor som ringer på min mobil.

Obligatoriska sommaraktiviteter

Vad gör man en mulen dag som denna? Jag plockar gärna mer blåbär faktiskt... Även fast jag nu ser att mina ben är alldeles rödprickiga utav myggbett! Underligt nog så kliar de inte vilket jag såklart är mycket tacksam för.

Nu verkar det som tvättmaskinen här är sönder. Mamma och pappa håller på o grejar med den just nu. Det är fasligt vad ofta de där maskinerna ska gå sönder. Det känns som det är säkert en gång i månaden som antingen tvättmaskinen, torktumlaren eller diskmaskinen är sönder.

I alla fall så har jag funderat på vad jag ska göra med mina blåbär. Det alternativet som känns mest lockande är att göra sylt. Blåbärssylt är nämligen sjukt gott att blanda med vaniljglass. Förra året hade jag tänkt plocka blåbär för att sylta men se det året fanns det inga. Jag gick ut i skogen och letade men hittade ingenting. Så olika det kan vara.

Just det, jag hittade några gamla kort idag också. Eller mamma hade hittat dem först. Innan jag åkte till landet förut så hittade jag ett videoband där jag, Gustav och Vilhelm stod och dansade till smurfhits! Haha. Vi dansade i säkert en halvtimme innan vi tröttnade. Det var Thomas som hade kopplat vår videokamra till tv:n och videon så vi såg oss själv på tv:n och så spelades det in på videon. Videokamran stod på tv:n så vi kunde dansa hur länge vi ville i princip. Det var kul att se hur lik jag var Vilhelm på den tiden. Precis samma rörelsemönster och humor!

Ja, se där. Nu har det gått en tid sen jag skrev och jag har nyligen varit ute och plockat mina kära blåbär. Den här gången med stövlar, regnbyxor, fleecetröja, myggstift och mygghatt! Det var otroligt skönt att slippa myggen i ansiktet kan jag säga... Det enda jag saknade var plasthandskar för att slippa bli blåbärsfärgad om händerna.

Jag har varit och badat också. Jag har nästan bara badat i 24- och 25-gradigt vatten den här sommaren. Fast den här gången var det snarare 21-22. Det var mycket mer uppfriskande och riktigt skönt faktiskt. Det kallaste i år för mig är 19 grader som det var på landet förra veckan.

När vi var och badade pratade jag och mamma om att vi måste måla nu i sommar. Måla akvarell alltså. Mamma och jag ska vara med i en konstrunda i höst. Den ska hållas nån gång i oktober eller september. Kommer inte ihåg vilket men då i alla fall så ska vi omvandla vardagsrummet till ett galleri och folk får komma liksom på vernissage och se våra tavlor.

Det var allt för den här gången. Är det någon som har märkt att jag blivit bättre på att uppdatera?

Sommarisolation

Det är helt kolsvart ute :O Det känns ovant faktiskt. Det är ju alltid så ljust ute... När jag åker upp till Luvos (5 mil väster om Jokkmokk ungefär) kommer det vara ljust dygnet runt. Det är ju det sådär långt norrut den här tiden på året.

Idag har jag varit ute och plockat blåbär! Det var fantastiskt hur mycket blåbär det fanns och stora var de också. Plockade en liter. Tyvärr fanns det ungefär lika många myggor som det fanns blåbär och jag blev rejält stucken. På halsen och i handflatan fast mest av allt ville de visst sticka mig i rumpan. Härliga små varelser det där...

När jag kom hem upptäckte jag att jag precis hade missat "Upp till kamp" som jag så gärna ville se. Det hade jag helt glömt bort. Innan vi gick hade Vilhelm både lyckats ha sönder ett  Gameboy Andvance DS samt tappat ett gameboyspel under springorna på vår altan där man inte kan komma under. Som tur var så gjorde det inte så mycket eftersom det är billigt att köpa nytt begagnat. Men ändå, vilken otur.

Han blev dock på bättre humör när vi kom ut i skogen. Han ville aldrig sluta plocka blåbär. Gustav däremot tröttnade efter drygt 5 minuter. Vilhelm började då predika om blåbärens goda inverkan på hälsan och rådde Gustav att åtminstone äta lite bär. Jag blev superförvånad över Vilhelms entusiasm då han inte alls har varit pigg på sådana här aktiviteter förut men det var väldigt roligt att han tyckte det var kul. En sak jag gick och grubblade över lite grand i skogen var - plockar folk blåbär nu för tiden? Hur vanligt är det och i vilka åldrar är det mest populärt?

Den senaste tiden har jag funderat på om man kanske skulle skaffa sig ett jobb. Jag har ju aldrig jobbat - alls. Nu känns det som alla i min ålder jobbar och har haft flera jobb och jobbar flera veckor på sommaren. Kanske vore det på tiden att jobba lite... Ett sommarjobb på en vecka eller två hade inte suttit helt fel. Däremot vet jag inte om jag kan jobba under terminerna eller ens på de övriga loven. Man har ju så fasligt mycket skolarbete att göra jämt! Skolan måste ändå gå i första hand. Jag skulle verkligen ångra mig om jag jobbade när jag egentligen skulle behövt plugga. Aja, något att fundera vidare på...

Just det, jag har ju varit på landet de senaste två veckorna (förutom förra helgen då jag var i Karlstad). Det kändes ganska märkligt att komma dit igen. Förr var jag ju där ca 7 veckor varje sommar utan att komma hem en enda gång. I princip helt isolerad. Mina kompisar brevväxlade jag med men vi sågs aldrig. Man levde verkligen ett annat liv varje år i en period som jag då ansåg vara en mindre evighet... Jag minns att jag varje sommar kom till en punkt då jag tyckte det var så länge sen jag var i skolan så jag fick en otrolig längtan efter att få börja igen. Det var en fantastisk känsla att varje år få åka hem (självklart sent på kvällen dagen innan skolan började) vilket alltid kombinerades med busskortsköp inför höstterminen på T-centralen och att känna lukten av "hemma" som man bara känner när man kliver in genom ytterdörren efter att ha varit borta en längre tid.

Den här gången åkte vi hem precis när man hade börjat känna sig som hemma där. Hängmattorna var uppsatta och "lekstugan" i ordning med tv och nybäddad säng. De två sista nätterna sov jag där inne istället för uppe i huset (lekstugan är alltså inte så liten utan rätt stor..). Krusbären var mogna, jordgubbarna var mogna, de röda vinbären var mogna... En liten nyhet den här gången var att vi hade internet för första gången. Jag minns när vi bara hade ettan och tvåan på tv:n. Tvåan var lite brusig men ettan funkade fint... Utedass hade man och verkligen inget internet... Fast telefon har vi däremot alltid haft även om den knappt används. Nu är det dags för den att åka ut. Fasta telefoner börjar ju faktiskt bli överflödiga i dag. Tänk så det kan gå...



Nej, dags att göra något vettigare. På återseende.



Andrahandsläsning en dagsregnsdag

Näe! Jag vill skriva mera!

Jag vet inte varför men jag har fått allergi mot korta blogginlägg skrivna av mig själv.

Den sista tiden har vår tomt successivt blivit mer och mer fylld av saker som inte ser ut att höra hemma där. Denna kännbara felplacering gör att det ser väldigt skräpigt ut. Anledningen till alla felplacerade saker är att alla dessa prylar är gåvor från min väns familj, min vän som skulle flytta alltså.. Ett tag såg deras tomt ut sådär, nu är det vår tur istället..

En grej har vi däremot blivit av med. Det var en gammal frys som vi hade i förrådet. Den var det en annan granne som ville ha. Detta har fått mig att fundera lite över "prylars" värde för folk. Kan man ge bort och sälja saker hur som helst? Jag känner ändå ganska starkt att mina saker är just MINA saker. Vissa saker känner jag så starka band till att jag måste ha dem intill eller i sängen när jag sover. Det kan vara stora högar av grejer alltså...

Mamma pratar om att hon vill sälja saker på blocket. Ut med gamla soffan, sängen etc och in med nytt (eller gärna något antikt som hon har hittat på auktion och renoverat). Hon tjatar också på att jag ska göra om i mitt rum. Problemet är ju bara att det är för sent. Jag har haft mitt rum såhär i över 16 år och kan inte minnas att det har sett annorlunda ut. Då är jag inte heller särskilt öppen för att ändra på det faktiskt.

Det är också frågan om vem som ska ha vilket sovrum. Gustav vill ha mitt rum för det är minst och således det som är mest lättstädat (tror han). Jag vill också ha mitt rum eftersom jag alltid har haft det. Vilhelm vill väl egentligen ha det rummet han har för att använda som förråd för hans grejer ungefär. Sover gör han helst uppe bredvid mamma. Själv sov jag nere i vardagsrummet första halvan av det här året men har nu flyttat upp och Gustav sover sedan flera år tillbaka i Vilhelms rum. Hans eget står helt öde. Det är aldrig någon som går in där. Låter det krångligt?

Men tillbaka till prylarna..

Det är ju otroligt hur dödsbon kan säljas hela rakt av. Tänk om alla ens egna grejer bara skulle auktioneras ut eller till och med hamna på soptippen! Men alltid finns det ett överskott på saker verkar det som. Alltid har man något att göra sig av med. Många har ju börjat tänka på det här nu att det kanske inte är så dumt med byteshandel och 2nd hand. Det har ju blivit oerhört populärt. En motreaktion mot konsumtionssamhället? Det här är ju visserligen konsumtion fast grejerna byter ägare några gånger innan de kasseras och ersätts med nytt och därmed slösas det inte på resurserna i samma takt. Man blir andrahandskonsument, tredjehandskonsument osv istället..

För mig är det en ny tanke att sälja saker jag inte behöver eller vill ha längre. Förut har allt sparats på och jag har väl knappt slängt och inte alls sålt en enda sak. Ibland har mamma kastat kläder som jag har vuxit ur eller helt sonika gett bort dem till mina syskon. Då blir jag helt vansinnig! Det är ju MINA kläder!

En dag på sommaren år 2000-nånting gick jag till något ställe i stan. Det var någon välvillig människa som hade kommit på idén att samla ihop begagnade kläder som man kunde få ett plagg av i byte mot ett annat plagg, vilket som helst som man själv tog med sig. Jag vet inte vem jag ska idiotförklara - mig själv - eller den välvilliga människan. Kläderna som fanns där var fruktansvärda. Inte på något vis bättre än det värsta jag själv kan rota fram i valfri garderob hemma. Självklart var det väl rena paradiset för sånadär lustiga människor som vill ha en "unik" och "personlig" stil, dvs såna som tar på sig vad som helst med de enda kraven att det ska vara omodernt, omatchande, klumpigt och jättefult. Ingenting jag gör om, faktiskt.

Om jag hoppar tillbaka till mitt eget rum igen så är jag lite kluven ändå.. Kanske vore det trevligt med nya tapeter, ny säng, ny garderob och sådär.. Ny säng i alla fall lätt. Sover riktigt illa i den här. Det var därför jag sov i vardagsrummet så länge. Sov även en längre period i pappas säng förut när han också tillfälligt hade bytt sovrum. Jag tror faktiskt bara det är mamma som faktiskt hela tiden har sovit där hon ska!

Just det, jag som ju engagerar mig väldigt mycket i vädret måste ju bara kommentera lite. I över två veckor var det sol och mellan 25 och 30 grader. Solen gick inte i moln det minsta lilla och mamma och jag var och badade 14 dagar i rad. Det är härligt med en sån period och det är då man undrar varför folk åker utomlands på sommaren. Jag och mamma är dessutom levande badtermometrar och jag kan säga att det var faktiskt 25 grader i vattnet när vi badade flera gånger. Überhärligt såklart. Ännu ett ändå relativt extremt väder att njuta av! Och efter sol kommer regn... Nu har det varit dagsregn och superdåligt väder några dagar. Härligt tycker jag! Började tröttna på solen. Det fina vädret ställer liksom en massa jobbiga krav på en. När det är extremdåligt väder kan jag iofs också känna ett visst krav på att ta vara på det också, men men.. Man kan ju också se det som ett ypperligt tillfälle att kolla på film och spela spel! Eller kanske läsa en bok...

Tror faktiskt jag kan nöja mig med den här längden på det här inlägget för idag.





Sov nu, förbaskade nattugglor!


Jag fastnade någonstans på vägen

Jag skriver alltid rubriken sist när jag ska skapa ett nytt inlägg i min blogg. Haha, vad trist det är att jag i princip bara kan skriva om själva bloggandet när jag bloggar.

I alla fall

Vilhelm fyller år idag, eller liksom på den dagen som precis har varit. Den 9e juli. Jag känner mig nöjd och belåten som förevigade vårt firande med några bilder och en video. Då kan man liksom bevisa att man har gjort något. Att han faktiskt fyllde år i år också. 13 år, herre jösses...

Det är lite läskigt med sommarlov tycker jag. I alla fall i år. Jag har ju ingen vettig sysselsättning att ägna mig åt och när jag inte har det kommer jag hela tiden på mig själv med att tänka på skolan. Jag stressar upp mig över saker jag inte borde behöva tänka på för tillfället med andra ord.

Även perioder av sommarlovet då jag är hemma brukar jag sysselsätta mig med någonting. Väldigt intensivt brukar jag syssla med något av följande: läsa en bok, brodera, sticka, spela datorspel etc. Det blir som små projekt. Håller väl på med ett sådant i upp till en vecka kanske. Under terminerna har jag spelat piano väldigt intensivt på samma sätt ungefär. Har inte kommit igång med någonting nu än. Fast jag ska nog ta o göra det.

Jag har börjat skriva jättekorta inlägg :O Dear God, vad händer med mig?